Pressemeddelelse

Aalborg Portland skaber rekreativt område for Aalborgensere

I fremtiden skal Rørdal Kridtgrav omdannes til et naturskønt rekreativt område ved navn Portland Søpark. Sideløbende med indvinding af kridt til cementproduktion er Aalborg Portlands retablering af kridtgraven allerede i gang, og projektet er nu gået ind i en ny fase, hvor dele af fundamentet etableres.

Portland Søpark bliver fremtidens rekreative område

Aktivitetsniveauet er i disse måneder højere end normalt ude ved Aalborg Portlands kridtgrav i Rørdals-området. Det skyldes ikke større indvinding af kridt, men derimod en igangværende retablering af kridtgraven, som Aalborg Portland påbegyndte allerede tilbage i 2014.

Det sker som et led i den efterbehandlingsplan, der skal udvikle kridtgraven til et rekreativt område kaldet Portland Søpark. Her vil aalborgenserne i fremtiden have mulighed for at udøve en række fritids- og sportsaktiviteter både til lands og til vands i et bynært, naturskønt område med en høj biodiversitet.

Vi ønsker at tage socialt og miljømæssigt ansvar i forbindelse med vores forretningsaktiviteter, og derfor er det både vores pligt og privilegium at efterbehandle og retablere Rørdal Kridtgrav, som vi har gjort det tidligere ved andre kridtgrave. Med Portland Søpark-projektet har vi dog en unik mulighed for at lave et attraktivt naturområde ved kridtsøen, hvor der i forvejen er meget lidt bebyggelse, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland ejer i dag 1.200 hektar land i Rørdal-området, hvoraf hele 1.010 hektar omfatter søer, skove, enge, strandsumpe samt brak- og landbrugsarealer.

Tredje etape af retablering

Retableringen af kridtgraven foregår i etaper, og Aalborg Portland tog for nyligt hul på tredje etape, som omfatter etableringen af terrasser i kridtgraven. Terrasserne har til formål at understøtte en øget biodiversitet og et mere fremkommeligt terræn for både dyr og mennesker. Desuden tænkes terrasserne anvendt i forbindelse med diverse sportslige aktiviteter, fx løb og hanggliding, mens der også påtænkes etablering af stiforløb og opholdspladser på terrasserne.

Vi er over de seneste måneder gået ind i den fase, hvor vi for alvor støber fundamentet til det, som i fremtiden skal sikre et bynært rekreativt område med en høj biodiversitet, grønne bakkede områder samt stejle blottede skråninger, hvor både mennesker og dyr har mulighed for at færdes i et varieret terræn. Derfor har der også været en øget aktivitet mellem fabrikken og kridtgraven, idet vi fragter materiale ud til opbygningen af terrasserne, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Cirkulært fundament

Aalborg Portland har i mange år arbejdet efter cirkulære principper i cementproduktionen, og Portland Søpark-projektet udgør ingen undtagelse. Til opbygning af voldene og terrasserne genanvendes således materialet mikrofiller, der er et restprodukt fra Aalborg Portlands egen cementproduktion, og som derved erstatter anvendelsen af naturlige materialer.

Vores mangeårige fokus på ressourceeffektivitet og bæredygtighed gennemsyrer alle dele af organisationen. Det er ikke altid den nemme løsning, men det er som oftest den mest rigtige. I dette tilfælde er mikrofiller også et meget velegnet materiale, da det ikke er til fare for hverken miljøet, dyrelivet eller grundvandet, mens det samtidigt gør det muligt at færdes på terrasserne efterfølgende, da det ikke skrider i forbindelse med aktivitet sammenlignet med fx jord, forklarer miljø- og energichef Henriette Charlotte Nikolajsen.

Mikrofilleren befugtes i forbindelse med udlægningen og bliver efterfølgende afdækket og beplantet.

Aalborg Portland har foreløbigt tilladelse til at indvinde kridt i Rørdal-området inden for det nuværende råstofgraveområde i Råstofplanen for Region Nordjylland frem til 2052. Aalborg Portland arbejder dog på en plan, hvor dele af kridtgraven kan frigives tidligere. Dermed kan et mindre område af Portland Søpark være klar som et bynært rekreativt område til rådighed for lokalbefolkningen, som følge af det løbende arbejde med efterbehandling og retablering af området omkring kridtsøen.

Kridtsøen vil dog allerede inden for få år blive en aktiv del af Aalborg Portlands vedvarende arbejde med cirkulær økonomi og industrielle symbioser, idet kridtsøens kolde vand skal levere billig og bæredygtig fjernkøling til det nye supersygehus i Aalborg Øst.